Shetlander paradise

Het Shetlander Paradise

 

Shetlanders in het wild

 

Shetlandpony's komen zoals de naam al zegt van de Shetlandeilanden, een grote groep eilanden boven Schotland.

Op de Shetlandeilanden is voedsel schaars, de dieren die er leven moeten kunnen ( over )leven van weinig eten.

 

Shetlanders in Nederland

 

Paarden in Nederland leven in weelde, het soort weelde dat niet altijd even goed is. Paarden in het wild eten zich in de zomer rond om in de winter te kunnen overleven. Hier is hun hele lichaam op gemaakt. In Nederland krijgen paarden in de zomer een volle wei en in de winter volop hooi te eten, heel anders dan in de natuur dus...

Door dit verschil zijn aandoeningen als insulineresistentie en hoefbevangenheid gekomen. Natuurlijk is niet ieder paard daar gevoelig voor. Maar Shetlanders en andere sobere rassen vaak wel.

 

Shetlander Paddock Paradise

 

Om die redenen hebben wij een Shetlander Paddock Paradise gemaakt. Binnen de bestaande track voor de grote paarden en pony's hebben we een trackje aangelegd om een klein stukje wei. Op de track hebben we verschillende voerplaatsen en een waterplaats gemaakt. Ook komt er nog een schuilhok. De Shetlanders krijgen onbeperkt arm hooi. Zij mogen per dag 2 uurtjes op het gras. De rest van de dag staan de pony's op de track.

Het is de bedoeling dat het weitje in 2-en gedeeld wordt door een smal kronkelpad met in het midden een circel van zand waar de pony's kunnen rollen. Ruinen en merries staan in een kudde bij elkaar.

 

Door de track en de verschillende voerplaatsen hebben de pony's lekker veel beweging. Er wordt niet gekort op het hooi maar er wordt ander hooi gegeven. Ook een Shetlander moet de hele dag door kunnen eten, maar wel met minder eiwit-en suikerinname.